Kağıt, oluklu mukavva, hijyenik kağıt ve kağıt ambalaj teknolojileri sektörlerini bir araya getirecek olan Paper Eurasia Fuarı, 7-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilecek. Primis Expo organizatörlüğünde ve Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nin (AGED) ve Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMUD) desteğiyle düzenlenecek fuar, dünya kağıt endüstrisinin önde gelen temsilcilerini İstanbul’da buluşturacak.
Bu yılki etkinlik, 46 ülkeden kağıt ve geri dönüşüm sektörlerinden katılımcıların iştirakiyle, uluslararası ticaret hacmini artırmayı ve yeni iş birliği fırsatları yaratmayı hedefliyor.
Fuar öncesinde düzenlenen tanıtım toplantısında sektör temsilcileri bir araya geldi. Toplantıya, AGED Başkanı Mahmut Ciğer, Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Arslan, Çin Kağıt Federasyonu (CPF) Direktörü Winnie Li ve Primis Expo Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Yıldızerler katıldı. Toplantıda, sektörün mevcut durumu, geleceğe yönelik hedefleri ve ihracatta yeni pazarlara açılma stratejileri ele alındı.
Ayrıca toplantıda, kağıt geri dönüşüm sektöründeki son gelişmeler ve Türkiye ile Çin arasında kurulacak iş birliği fırsatları da değerlendirildi. Paper Eurasia, sektör profesyonellerine yeni iş bağlantıları kurma, teknolojik yenilikleri keşfetme ve global pazarda rekabet gücünü artırma imkânı sunacak.
“Gündemimizde Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Var”
Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Arslan, OMÜD olarak sektörü ileri taşımaya yönelik birçok konu üzerinde çalıştıklarını belirtti. Arslan, özellikle gıda ile temas eden ambalajların ithalatına yönelik yeni regülasyonlar getirildiğini, OMÜD bünyesinde çalışma grupları kurarak bu konuda ilgili bakanlıklarla görüştüklerini kaydetti. “Değişen regülasyonların sahada uygulanırken tedarik zincirini engelleyecek veya sektörün işleyişini zorlaştıracak noktaya gelmemesi için sektörün işleyişini, dinamiklerini ve regülasyonlar özelindeki taleplerimizi ilgili kamu mercilerine ulaştırdık. Geldiğimiz noktada yaptığımız çalışmalar ve görüşmeler neticesinde olumlu cevaplar aldık. Gıdayla temaslı ürünlerle ilgili çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuşan Arslan, bununla beraber tüm dünyanın gündeminde olduğu gibi kendi gündemlerinde de sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün yer aldığını vurguladı.
“Sektörümüz için daha fazla fırsat oluşturmak istiyoruz”
Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Riskler Raporu’nda dikkat çekilen risklere bakıldığında sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanında daha hızlı adımlar atmak gerektiğinin altını çizen Arslan, “İklim kriziyle mücadele, sorumlu üretim ve tüketim, sürdürülebilir sistemlerin inşası hepimizin sorumluluğunda. Bununla beraber bizim ürünümüz sürdürülebilir bir ambalaj türü olduğundan hem karbon ayak izi hem de döngüsellik açısından avantajlı bir pozisyondayız. Bu avantajı kullanarak sektörümüz için daha fazla fırsat oluşturmak istiyoruz. Oluklu mukavva ambalaj sektörü de bu konulara azami özeni gösteren, geleceğe hazırlanan ve üzerine düşeni yerine getirmek için çalışmalarını yapmaya hazır bir sektördür” diye konuştu.
‘‘Her yıl yaklaşık 80 milyon ağacın kesilmesini önlüyoruz’’
Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği(AGED) Başkanı Mahmut Ciğer ise kağıtta geri dönüşümün önemine dikkat çekti. Sayıları 30’u geçmiş olan, 12 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip kağıt fabrikaları, her yıl yaklaşık 80 milyon adet ağacın kesilmesini önlemekte. Böylece yılda 1.5 milyon tondan fazla karbon salımının önüne geçilmesini sağlıyoruz. Doğrudan ve dolaylı olarak yüz binlerce insana istihdam kapısı olan kağıt sanayii, bugün itibarıyla 6 milyon ton üretim kapasitesini aşmış bulunuyor’’ ifadelerini kullandı.
Sektör olarak istihdama ve katma değerli üretime ciddi katkı sağladıklarını vurgulayan Ciğer, özel sektörün yatırımlarıyla birlikte üretim kapasitesinin her geçen gün arttığını söyledi. Ciğer, ‘‘Sektörün toplam üretim kapasitesi yakın vadede yıllık 7 milyonu ve orta vadede 8 milyon tonu aşacak. 2030 yılında toplam üretim kapasitesinin yıllık 10 milyon tonu aşması bekleniyor’’ dedi.
Paper Eurasia fuarına ilişkin de konuşan Ciğer, Paper Eurasia’nın, ‘‘Kâğıt sanayiinin geleceğini ortaklaşa şekillendirecekleri önemli bir platform olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu fuar daha büyüyerek devam edecektir. Çünkü sektörümüzün 2030 itibarıyla 10 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Büyümeye devam edecek olan sektörümüz tarafından üretilen mamullerin başta Çin olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki pazarlara sunmak istiyoruz’’ sözlerini ifade etti.
Paper Eurasia, küresel kağıt endüstrisinin buluşma noktası olma vizyonuyla, katılımcılarına ve ziyaretçilerine eşsiz bir ticaret platformu sunmaya hazırlanıyor.