ARALIK 2015 İTİBARİYLE DÜNYA ATIK KAĞIT RAPORU

22 Ağustos 2017

Kasım ayında ABD’de fabrika alış fiyatları düştü
ABD’den alınan raporlar deniz navlun fiyatlarının çok büyük miktarda düşmesine rağmen selüloz ihracatına yönelik talebin durgun olduğunu gösteriyor. Olumlu bir nokta ise, Avrupalı ihracatçıların Endonezya’daki alıcıların piyasaya döndüğünü belirtmesi oldu. Ancak henüz çok büyük hacimlerde alış gerçekleştirmiyorlar. Avrupa’daki selüloz talebi ise sağlıklı bir noktadaki seviyesini koruyor.

Avrupa

Çin’in talebi istikrarlı

Avrupa’daki fabrikaların çoğu, iyi taleple birlikte alt kalitelere yönelik fiyatlarının çoğunda Kasım ayı boyunca istikrarı korurken, geri kazanılmış kağıt işleme tesisleri ise gelen malzeme hacminin makul seviyelerde olduğunu bildirdi. Uzakdoğu için OCC fiyatları dengeye kavuşurken, ABD doları ile navlun fiyatlarında ise küçük artışlar mümkün hâle geldi. Endonezyalı alıcılar pazara dönseler de henüz yüksek hacimli alış gerçekleştirmediler. Çin’deki talep ise istikrarlı seviyesini koruyor.

Avrupa’da mürekkep giderme ve orta kalite geri kazanılmış kağıda yönelik talep çok iyi bir seviyede yer alıyor, ancak bazı orta kalitelere yönelik fiyatlar Kasım ayında ton başına yaklaşık 5 Euro düştü. Asya’dan da mürekkep giderme ve orta kaliteler için bir miktar talep alınmaktadır ancak bunlar biraz daha düşük fiyat seviyelerinde yer alıyor. Yüksek kaliteler için fiyatlar istikrarlı ve mevcut sınırlı arza yönelik talep iyi.

Son veriler, Avrupa Kağıt Endüstrileri Konfederasyonunun (CEPI) 18 üye ülkesinde (17 AB devleti ve Norveç) geri dönüşüme yönelik kağıt kullanımının bu yıl %0,7 düşüşle 47,2 milyon tona gerileyeceğini gösteriyor. Ancak bu toplam, kağıt ve levha üretiminde on yıl öncesine göre %7,6’lık düşüşe rağmen 2005 yılındaki rakamın %1 üzerinde.

Kuzey Amerika

Fabrika stokları yüksek seviyede

ABD’de fabrikaların kahverengi ve ofis kağıdı kaliteleri için alış fiyatları Kasım ayında da düşmeye devam etti. Paper Stock Report’un alıcı ve satıcılara yönelik anketine göre yaygın şekilde ticareti yapılan 17 kalitenin fabrika alış fiyatı Kasım ayında, 2015’in Mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu kadar düşük bir seviye Eylül 2012’den beri görülmemişti.

Ayıklanmış ofis kağıdı (SOP) gibi mürekkep giderme kaliteleri özellikle zayıf. Kayım ayında ayıklanmış ofis kağıdının ABD fiyat ortalaması 137 USD/kısa ton seviyesinde yer alarak Ekim ayına göre %9, bir yıl önceki fiyata göre ise %13’lük bir düşüşe işaret etti. Bu arada kahverengi kalite fiyatları da düşüşünü sürdürdü.

Tüccarlara göre kağıt ve karton fabrikalarının geri kazanılmış kağıt stokları yüksek ve talep, yılın son ayında durgunluğunu koruyor. Kasım ayında ihracat talebi okyanus navlun fiyatlarının tarihin en düşük seviyelerinde yer alması ve ihracat fiyatlarının düşüşünü sürdürmesi nedeniyle yavaş seyrini sürdürdü.

2015 yılının ilk dokuz ayında ABD geri kazanılmış kağıt ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %4 daha yüksek bir seviyede yer aldı, ancak Temmuz ayından Eylül ayına kadar her ay düşüşünü sürdürdü. Bu arada fiyatlar, ABD Ticaret Bakanlığından alınan ticari verilere dayanılarak bir yıl önceki rakamların %5 altındaki seyrini sürdürdü. Ekim ve Kasım istatistikleri açıklandığında, traderların bu aylarda belirttikleri fiyat düşüşlerinin istatistiklere de yansıdığı görülecektir. Zayıf ihracat pazarına ek olarak, bir brokerin belirttiğine göre Kasım ayında Çin’den gelen siparişler ithalat lisanslarında izin verilen azami miktarlara ulaşılmasından kaynaklandı.

ABD Hurda Geri Dönüşüm Endüstrileri Enstitüsünün (ISRI) kağıt malzeme endüstrileri bölümünde geri kazanılmış kağıt ticari şartnamelerinde değişiklik yapılması önerildi. Karışık kağıt ve eski gazete kağıdı kalitelerinin yeniden yapılandırılması ve nem ölçümleri için bir sektör standardının belirlenmesini içeren bu öneriler, ISRI’ın kış dönemi genel kurul toplantısında ve Şubat ayındaki bir spesifikasyon toplantısında değerlendirilecek.

Asya

Alışlar daha fazla ertelenemez

İlginç bir şekilde Kasım ayında ihracat fiyatları düşerken sipariş pozisyonları ise gelişme kaydetti.

Asya’daki ülkelerin çoğu, fiyatların düşmesini bekledikleri için yaz mevsiminden bu yana küçük hacimlerde alış gerçekleştiriyor. Ancak Kasım ayında bazı fabrikalar fiyatların daha da düşebileceğini bildikleri halde ellerindeki selüloz stokunu tüketmiş oldukları için alışlarını daha fazla erteleyemedi. Avrupa’daki paketleme tesislerinin FAS (Rıhtımda Teslim) fiyatları ABD dolarının Euro karşısında güçlenmesi ve deniz navlun fiyatlarının aydan aya düşüş kaydetmesiyle birlikte makul bir seviyedeki istikrarını korudu.

Endonezya, sadece sınırlı sayıda fabrikanın malzeme almasıyla birlikte zayıf bir pazar olmayı sürdürürken Güney Kore’de ise gazete ve dergi kağıtlarına yönelik iyi bir talep görüldü. Çin’de, çoğunlukla en büyük üç alıcı etkinliklerini sürdürürken küçük fabrikaların ise iç piyasadan yeterli hacmi elde ettikleri görülüyor. Hindistan özellikle düşük, orta ve özel kalitelerde yüksek sayılabilecek seviyelerden alış gerçekleştiriyor.

Toplama miktarlarındaki artış nedeniyle fiyatların biraz daha düşmesi bekleniyor. Navlun fiyatlarında da Aralık ayında küçük bir düşüş bekleniyor.

DS Smith, geri dönüşümü zor malzemeler için Sıfır Atık ödülünü kazandı

Önde gelen geri kazanılmış selüloz tüketicisi DS Smith, Güneydoğu İngiltere’deki yıllık 800.000 ton üretim kapasitesine sahip Kernsley kağıt fabrikasındaki Atık İşleme Merkezi (RPC) için İngiliz Resmi Atık Yönetim Kurumu CIWM’nin Sıfır Atık Başarı ödülünü kazandı. Ödül, Londra’da düzenlenen CIWM 2015 Sürdürülebilirlik ve Kaynak Ödülleri kapsamında verildi.

Kernsley’deki merkez kağıt ve karton üretimi ve işlemesinden kaynaklanan atıklara yönelik en iyi yaklaşımı bulmak için kuruldu. Şirketin açıklamasına göre, “Üretilen ve sonrasında RPC’de kullanılan atık miktarı, kağıt hamuru üretim sürecinin balyalama bantları, plastik ve selülozlarını içeren bir yan ürünü halindeki toplam 12.000 ton yılık paçavra ve 29.000 ton yıllık hafif ıskartaya ulaştı”. Altı aylık bir dönemde çöp dolum alanından toplam 12.400 ton atık bu merkeze yönlendirilirdi.

Makine ve ekipmanlar tesis yakınındaki Countrystyle Recycling ile test edildi. Tel, plastik ve ıslak lifli malzemeyi paçavradan ayırmak için tek milli bir ağır iş hurda kırpıcısı kullanıldı. Geri dönüşüme gönderilen teller bir maliyet kalemi olmaktan çıkarak tek bir ayda 20.000 Sterlin (30.000 USD) gelir sağladı. Az değere sahip olan plastikler DS Smith’in sahadaki atıktan enerji tesisinde yakıta dönüştürülürken, kalan plastik ise fabrikanın atık suyundan ayrılan balçık ile karıştırılarak kağıt üretiminde kullanılan süreç buharının üretiminde kullanıldı. DS Smith’in açıklamasına göre “Kalan selüloz (WFM) fabrikanın kağıt üretim sürecinde kullanıma yönlendirildi.”

Şirketin Geri Dönüşüm Müdürü Dr. Jim Malone, “Sıfır atık felsefesi DS Smith’teki faaliyetlerin merkezini oluşturuyor ve şirket olarak, toplanan kaynakların %100’ünü yine yararlı bir şeye dönüştürüyoruz. Atık İşleme Merkezi hedeflerimizi gerçekleştirerek mümkün olduğunca çok malzemeyi geri dönüşüme sokmamızı sağlıyor,” dedi.

Geri Kazanılmış Kağıt Piyasası Analizine Katkıda Bulunanlar:

Melvin de Groot (Van Gelder Recycling, Hollanda
Marielle Gommans (Bel Fibres, Belçika)
Ken McEntee (Paper Stock Report’un Yayıncısı/ABD)